Solosang

Her udvikler du gode sangvaner

Al gentagelse udvikler en vane.

Når du indøver en ny sangvane, skal du gøre det bevidst de første mange gange. Ellers sker det ofte, du falder tilbage i gamle, uhensigtsmæssige og måske direkte dårlige vaner.

Når kroppen får vist de sunde sangvaner, vil det med gentagelsen ligger på rygraden og du kan bruge din energi på at udtrykke dig.

Efter kun få sanglektioner har du skærpet din kropsbevidsthed, så du afspændt og fleksibel kan udnytte den styrke i kroppen, som skal bære din stemme.

Uanset dit sangtekniske niveau, din alder eller erfaring, starter vi dér hvor du er, og altid i forhold til dine ambitioner.
Du kommer bare som du er!

Der er højt til loftet hos mig i Vokalrummet.

I sangtimerne kan du lære:

Vejrtrækning & Støtte

Udgangspunktet for al stemmebrug er en sund og naturlig teknik.

Derfor ser vi, som det første, på din kropsholdning, grounding, vejrtrækning og støtte. Du kommer i bedre kontakt med de sangermuskler, som du støtter og bærer tonen med, og læreren svære balance mellem afspænding og den parathed og energi, som sang kræver.

Det er vigtigt for mig, at du mærker hvordan sangteknikken fungerer i kroppen - så du selv er i stand til at øve videre hjemme.

Nå højere toner & Udvide din vokale spændvidde (ambitus)

I takt med at du bliver mere bevidst om samspillet mellem krop og stemme, vil du helt naturligt opleve, at du kan nå flere toner end før – og på en ubesværet måde.

Du lærer at skifte register, der hvor det passer godt for dig og du får hjælp til at arbejde med en fyldigere klang i alle registre.

Vi ser også på, om sangen måske ligger bedre til dig i et andet toneleje. Ved at flytte sangen (=transponere) så den ligger godt i forhold til din vokale spændvidde, kan du synge friere og mere klangfyldt. Du behøver ikke være superskrap til teori - men at kunne transponere er et godt værktøj at mestre som sanger.

Slip uhensigtsmæssige sangvaner & Genskab tilliden til din stemme

Føler du, at du har en skrøbelig og utilregnelig stemme?

Og føler du, at din stemmes bevægelighed og fleksibilitet er begrænset?

Så ved jeg præcis, hvordan du har det!

Jeg var nemlig hele møllen igennem, da jeg for mange år siden startede min sangrejse. Efter års slid på stemmen med dårlige sangvaner, fik jeg den rigtige hjælp; Et langt, intensivt stemmetræningsforløb på konservatoriet i Holland, hvor jeg helbredte og trænede min stemme sund og stærk igen. Øvelserne har gjort, at min stemme idag er fleksibel, jeg kan synge alt det, jeg vil - og stemmen er smidig og spænder vidt.

Derfor kan jeg hjælpe dig godt videre, hvis du har indlært et par uheldige sangvaner, opbygget spændinger eller har en kropsholdning, som begrænser din stemmes frihed.

Vi ser på dine sangvaner, holder fast i dine stærke sangkvaliteter, men erstatter de uhensigtsmæssige vaner med nye sunde. Når du mærker, at kroppen bærer din stemme, vil du slippe spændinger og mærke en ny form for kontrol over din stemme.

Træd ud af din komfortzone, Giv plads til dig selv & Mærk livsglæden gennem sangglæden

Det kan være lidt en overvindelse at lade nogen høre dig synge.

Men den barriere nedbryder vi sammen. Som jeg plejer at sige: "Det er jo bare mig - og jeg har hørt alt."

Du behøver ikke ramme plet første gang. Du skal bare gøre dit bedste - det er alt, jeg beder om.

I trygge omgivelser guider jeg dig gennem sangerkroppens reaktion på nervøsitet. Du mærker, hvor du kan hvile i kroppen og takle usikkerhed.

Vi arbejder med sangermodet; at give sig selv lov til at synge ud og derigennem tage dit rum.

Sang er bevægelse og energi, der strømmer igennem os. Det er derfor vi bliver glade i låget af at synge!

Jeg har fået min glæde og selvtillid til at synge tilbage

Jeg har haft fagligt dygtige sanglærere før, men jeg følte mig aldrig rigtig tryg eller fri i deres undervisning. Jeg blev mere og mere usikker på mig selv, og mistede helt lysten til at synge. Jeg har fået min glæde og selvtillid i forhold til at synge tilbage!!! Jeg har lært at bruge sangteknikker, så jeg kan synge længere fraser, og på en sund måde. Jeg er blevet bedre til at bruge min støtte. Jeg har lært at forstå en node, fagudtryk osv. Jeg har lært teknikker til improvisation, og meget meget mere! Da min største udfordring var at spænde i kæbe og svælg, var det største arbejdet med åbne vokaler, diftonger og ansatser. Det har hjulpet mig uvurderligt meget. Også støtteøvelser var super gode for mig. Louise er den mest kompetente, fagligt dygtige, empatiske og inspirerende sanglærer jeg nogensinde har haft. Der er altid varme, latter og smil. Jeg har følt mig tryg og har mærket, hvordan jeg har kunnet blomstre. Hun har et analytisk talent og et øre der gør, at hun er spot on når hun vejleder dig. Jeg føler mig utroligt priviligeret over at have haft en lærer, der både har en så utrolig høj faglighed, samtidig med at hun er tålmodig, pædagogisk og en rigtig god formidler.

Ida Andersen

Frasering, fortolkning, improvisation & et personligt sangudtryk  

Du lærer at fortolke sangen på din egen måde, og synge med indlevelse, nerve og nærvær.

Hvad handler sangen om for dig?

Hvilke følelser, hvilken stemning vil du give videre til lytterne?

Bliv bevidst om, hvad du synger om, dyk ned i sangens budskab og fortælling.

Ved at frasere anderledes, altså rykker sætningerne rytmisk eller ændrer melodien, kan du løsrive dig fra originalindspilningen af sangen. Du tager ejerskab af den (som om du selv havde skrevet den) og giver dit friske bud på sangen.

Du træner dit musikalske øre ved at finde nye veje for melodien. Og det er sjovt! Vi udforsker de harmoniske muligheder i melodien.

At improvisere betyder at slippe både melodi og tekst og synge frit fra leveren over en række akkorder. Ligesom feks en guitarsolo - bare med stemmen. Vi bygger stille og roligt dine færdigheder op, og sætter nogle rammer og præmisser op for dig. Konkrete øvelser og værktøjer, så du har noget at forholde dig til.

Altsammen i dét tempo, du føler dig klar til!

Syng i nye musikgenrer og stilarter

“Hvilken stil passer godt til min stemme?”

Det spørgsmål får jeg tit.

Det handler ikke så meget om stemmens struktur og klang, men i større grad om din sangstil. Når du kender sangstilen for feks. soul eller country, kan du vælge at følge den stil – eller bryde den. Det udvikler sig med tiden til dine særlige kendetegn som sanger.

Lad os prøve nogle forskellige genrer af, og se hvad du godt kan lide at synge! Jeg underviser i det meste rytmiske som feks. pop, soul, rock, viser, jazz og musical.

Nybegynder eller trænet sanger - genren er ingen begrænsning. Der er lette og svære sange indenfor alle genrer.

sangvalg og noder

Hvad vil du synge?

Hvad du vil synge er op til dig, men jeg hjælper gerne.

Jeg kan finde en sang, som matcher din musiksmag og de sangudfordringer du vil arbejde på. Du kan synge alt lige fra 80’er klassikere, udødelige jazz standards til de nye popnumre. Har jeg ikke det, du søger, er du velkommen til selv at finde noden.

Klaver og sang

Jeg akkompagnerer sangøvelser og din sang på klaver.

Jeg underviser primært udfra noder. Det gør jeg for at undgå tidsspilde med forkerte akkorder og tvivl om melodien.

Du behøver ikke kunne læse noder - men du lærer at skimme en node, og det er godt at kunne som sanger!

Du øver selv

Sidst i lektionen opsummerer vi, hvad du skal øve videre på til næste gang. Du er altid velkommen til at optage øvelser eller hele lektionen, så du kan lytte igen, høre rettelserne og synge med på øvelserne. Det lærer du meget af.

Har du brug for det, indspiller jeg gerne en singalong til din sang på klaver, som du kan øve til.

Syng Jazz: Swing, Scat & Parafrasering

Jazzsang handler i dybest set om to ting: At kunne swinge og at kunne frasere og improvisere frit.

Når du parafraserer tilføjer du sangen dit eget ved at ændre melodi, flytte fraserne rytmisk - så du synger anderledes end originalen og giver dit eget bud på sangen.

Rytme, timing og swing skal mærkes i kroppen, ikke forstås i hovedet.

Vi arbejder med rytmer og ofte brugte fraser indenfor jazz, så du opbygger et rytmisk sprog, som du bruger, når du parafraserer. Det kræver en stærk periodefornemmelse, så du hele tiden ved, hvor du er i forhold til musikerne.

Når du føler, at du er klar, kan vi arbejde med improvisation. Du får redskaberne, så du kan give slip og kaste dig ud i det. Det er nemlig drønsjovt!

Som jazzsangerinde har jeg naturligvis en specialviden og erfaring indenfor genren jazz, som du kan få gavn af.

Er du mere til en intensiv dag for jazzsangere, hvor du får undervisning i en gruppe?
Så tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked, når der er nye jazz vokal workshops i kalenderen!
Læs om og tilmeld dig Jazz Vokal Workshop her.

Din Sangcoach - Louise Bøttern

Mit navn er Louise, jeg er indehaver af Vokalrummet, 43 år og bor og underviser på Østerbro i København.

Jeg har undervist i rytmisk sang siden 2002, og er som sangcoach kendt for at være lattermild og ærlig. Jeg brænder for at hjælpe mennesker med at udtrykke sig gennem sang. Med positivitet og empati guider jeg dig igennem sangtekniske udfordringer og personlige begrænsninger - ind i din musikalitet og sangfrihed. Jeg inspirerer mine sangelever til at åbne op, til større sangermod, og til at bruge stemmens naturlige, fulde potentiale og klang.

Flow og mod er stærke faktorer i såvel sang som personlig udvikling, og det har inspireret mig til at blive certificeret FLOW Specialist ved Anja Vintov - en udvidet coach uddannelse i personligt flow gennem arbejdet med frygt, hverdagsmod, integritet og handlekraft.

Jeg er uddannet jazzvokalist med pædagogisk diplom fra Det Kgl. Konservatorium i Haag. I 2015 udgav jeg jazzalbummet "Kick Off Your Shoes", og giver koncerter med Louise Bøttern Group. Som jazzsangerinde har jeg naturligt en viden og interesse omkring fri frasering, fortolkning og improvisation, som er til glæde for sangelever, der søger et mere personligt udtryk.

Visualiserer det tekniske

Jeg kan på det varmeste anbefale sangtimer hos Louise. Dejlig atmosfære, og høj faglig dygtighed. Hun er enormt god til at visualisere det tekniske aspekt af sangen, på en sjov og lærerig måde. På kort tid fik jeg styr på teknikker, som jeg tidligere har bøvlet meget med. Louise har givet mig de fornødne redskaber til at komme videre på mit sangeventyr.

Rikke Tangholt Andersen

Slip kontrollen og tilgå sangen mere legende

Louise forstår at udfordre mig lige dér hvor jeg har allermest brug for det, både teknisk og musikalsk. Hun har hjulpet mig til at mærke og høre, hvad jeg får ud af at bruge min stemme på forskellige måder, og har forstået at skabe et rum, hvor det har været muligt for mig, at slippe kontrollen og tilgå sangen mere legende. Sjovt, spændende og noget der rykker!

Bethina Hamann

Opløftende at bruge min stemme

Det er altid en stor fornøjelse, når jeg skal til sangtimer hos Louise! Hun er imødekommende, altid i godt humør og meget inspirerende. Hendes entusiasme smitter bestemt af på mig, og får sangen til at blive overskuelig og simplere. Hun hjælper mig med at bruge de rigtige teknikker, så jeg kan ramme toner, som jeg ikke troede, jeg kunne synge. På denne måde bliver det virkelig lækkert og opløftende at bruge min stemme.

Elena Barbachano Sørensen

Solosang er individuel sparring på:

♥ en sund og naturlig sangteknik, som giver dig overskud

♥ din vejrtrækning og støtte, som bærer din stemme

♥ kropsholdning, ro og grounding

♥ at afspænde og åbne sangerkroppen

♥ smukkere klang i alle tonelejer

♥ glidende registerovergange

♥ at synge med flow og energi

♥ mere rytmisk styrke og leg

♥ repertoireidéer; nye sange, nye genrer

♥ at skabe i nuet; mestre handlekraft og spontanitet

♥ at lytte til dine musikalske idéer og turde følge dem

♥ at synge fra dit center

♥ at lytte til dine behov og blive hørt

♥ at styrke dit sangermod

Foto: Tine Sif L. Kirk

Enkelte lektioner eller klippekort?

Når du booker sangtider

Du får mest ud af undervisningen når du i starten booker sangtimer til hver eller hveranden uge, da du her har brug for lidt mere vejledning.

Er du trænet sanger, kan du sagtens booke dine lektioner hver 3. eller 4. uge efter behov.

Book en almindelig sololektion ved at vælge 'Solosang' i sangkalenderen.

Er du studerende eller på anden overførselsindkomst får du rabat - vælg 'Solosang stud.' når du booker i sangkalenderen.

Begge sanglektioner er på 55 min. og kan købes og bookes enkeltvis via bookingsystemet.

Ønsker du en sangtime med tid til fordybelse og performance, tilbyder jeg nu en 'Sangsession', som er på 1:50 min.

Book på klippekort og få rabat

Vælger du klippekort får du sangtimerne lidt billigere.

Efter køb modtager du en kvittering og en bookingkode, som du bruger i min bookingkalender.

Klippekort 5 klip: afvikles indenfor 12 uger.
Klippekort 5 klip studerende: afvikles indenfor 12 uger.
Klippekort 10 klip: afvikles indenfor 24 uger.

Betalingen er bindende og kunden er selv ansvarlig for booking af lektioner indenfor tidsrammen. Beløbet tilbagebetales ikke ved manglende booking.

ofte stillede spørgsmål

Skal jeg forberede noget inden?

Du kommer bare som du er!

Er du ny til sang hos mig, så må du meget gerne sende mig en mail, når du har booket din første sangtid.

Skriv lige kort om dig selv, din (eventuelle) sangerfaring og hvad du tænker vi skal se på sammen.

Har du sangønsker så lad mig også høre det. Skal vi arbejde med en specifik sang, så tag gerne noden med (eller hvad du har).

Hvad er adressen?

Vokalrummet holder til i Collinsgade 4 kld tv.

(Kig efter pigen på gyngen.)

Du går bare lige ind og venter i venterummet for enden af gangen. Så kommer jeg ud og henter dig når det er tid.

Hvordan aflyser jeg min tid?

Du kan aflyse din sangtid indtil 24 timer før uden omkostninger.

I bekræftelsen på din booking finder du linket til afbud. Herefter booker du bare en ny tid i kalenderen.

Samme regler gælder på sanglektioner på klippekort. Dit klip bliver ved afbud frigivet til en ny booking.

Har du andre spørgsmål?

 

Er der noget, du skal have afklaret, inden du booker en sangtid i kalenderen?

Så skriv til mig på: 20279010 / louise@vokalrummet.dk

Jeg hører meget gerne fra dig.

Kærligst, Louise