Sangundervisning

Sanglektioner, der giver dig gode sangvaner

Al gentagelse udvikler en vane. Når du indøver en ny sangvane, skal du være bevidst, ellers bruger du gamle, uhensigtsmæssige og ofte direkte dårlige vaner. Når kroppen får gentaget de sunde sangvaner, ligger på rygraden og du kan bruge din energi på udtrykke dig.

Efter kun få sanglektioner har du skærpet din kropsbevidsthed, som gør dig frigjort, afspændt og fleksibel til at udnytte kroppens styrke, som bærer din stemme.

Uanset dit sangtekniske niveau, din alder eller erfaring, starter vi dér hvor du er, og altid i forhold til dine ambitioner.
Du kommer som du er, her hos mig i Vokalrummet er der højt til loftet.

Jeg akkompagnerer øvelser og sange på klaver. Har du brug for en singalong at øve til, indspiller jeg den til dig på klaver. Sangene finder vi sammen, udfra dine ønsker. Jeg kan oftest finde noget til dig, som matcher din musiksmag og de sangtekniske eller musikalske udfordringer vi arbejder med.

Du kan synge alt lige fra 80’er klassikere, udødelige jazz standards til de nyeste popsange. Har jeg ikke det, du søger, er du velkommen til selv at medbringe musikken. Jeg underviser kun udfra noder. For det første fordi vi så taler samme sprog, for det andet fordi du visuelt får en masse foræret, når du har lært at skimme noderne. Du behøver altså ikke at læse noder - men at skimme, danne dig et overblik. Det gør dig til en mere selvstændig og stærk sanger.

Rikke Tangsholt Andersen
Jeg kan på det varmeste anbefale sangtimer hos Louise. Dejlig atmosfære, og høj faglig dygtighed. Hun er enormt god til at visualisere det tekniske aspekt af sangen, på en sjov og lærerig måde. På kort tid fik jeg styr på teknikker, som jeg tidligere har bøvlet meget med. Louise har givet mig de fornødne redskaber til at komme videre på mit sangeventyr
Pierre Enaux
Som uddannet og optrædende danser, bliver jeg ofte bedt om at råbe, lave elefantlyde eller tale. Stemmearbejde er også vigtigt når jeg skal undervise: Hvordan slider jeg min stemme mindst? Nu har jeg de nødvendige redskaber. Jeg kan lege med min stemme og forcerer ikke. Nu føler jeg mig mere tryg ved min stemme. Undervisningen foregår meget afslappet, og jeg føler, at Louise involverer sig i min udvikling. Hun er forberedt og professionel, hun lægger meget vægt på teknikken og er ofte meget detaljeret i sin forklaring. Selvom Louise anbefaler sange der passer til min stemme og mine udfordringer, vælger vi sangene sammen, og det er dejligt at synge noget man selv holder af.
Signe Cold
Jeg har oplevet en stor forståelse for mit musikalske udtryk (som jeg har arbejdet på gennem de sidste 7 års tid), og er med Louises hjælp og vejledning kommet rigtig langt på kort tid. Det gør bestemt ikke timerne dårligere at man bliver mødt med smil og varm thé i den hyggelige lejlighed på Østerbro. Undervisningen kan anbefales til alle, der har lyst til at blive bedre indenfor sang; øvet som begynder

Du kan tage sangtimer hos mig hvis du gerne vil lære:

 •  Vejrtrækning og Støtte

Udgangspunktet for al stemmebrug er en sund og naturlig teknik. Det får du med korrekt kropsholdning, vejrtrækning og støtte. Altså ved at udvikle de ‘sangermuskler’, som du ‘støtter’ tonen med, og arbejde med balancen mellem afspænding og den parathed og energi, som sang kræver.

Det er vigtigt for mig, at du mærker hvordan sangteknikken virker - og at du forstår hvordan - så du kan øve videre hjemme.

 

 • Nå højere toner - Udvide deres ambitus

I takt med at du bliver mere bevidst om samspillet mellem krop og stemme, vil du helt naturligt opleve, at du kan nå flere toner end tidligere – og på en ubesværet måde. Alt efter hvilken klang og styrke du vil have på de høje toner, er der forskellige måder at løse opgaven på.

Måske ligger sangen simpelthen bare forkert til dig. Ved at flytte (=transponere) sangen til den toneart der passer til lige netop dig, kan du synge friere og mere klangfyldt. Du behøver ikke være superskrap til teori, men at kunne transponere er et meget nyttigt redskab at have med som sanger. 

Her kan du læse mere om Sangundervisning for Børn

Hvordan er Louise som sanglærer?

Mit navn er Louise. Jeg har rundet de 40 og bor og underviser på Østerbro i København. Jeg har undervist i sang i 14 år – jeg startede på en musikskole i Holland, hvor jeg også er uddannet på musikkonservatoriet som jazzsangerinde med pædagogisk diplom.

Jeg brænder for at hjælpe mennesker med at udtrykke sig gennem sang. Med pædagogik og empati guider jeg dig igennem sangteknik, ud af frygt og personlige begrænsninger og ind i musikalitet.

Jeg er kendt for at være lattermild og ærlig og for min specialviden som jazzsangerinde. Jeg inspirerer mine sangelever til at åbne op, bruge stemmen og til at turde åbne op.

Det er vigtigt for mig, at du selv kan følge din musikalske udvikling, fordi det motiverer dig i processen. Jeg skaber en ramme, hvor du frit kan udtrykke dig og udvikle dit sangudtryk.

 •  At slippe dårlige sangvaner

 • At genskabe tilliden til en utilregnelig stemme

Jeg ved, hvordan det føles på min egen krop, at have en begrænset, skrøbelig og utilregnelig stemme. Jeg var igennem den helt store tur. Men efter et langt og intensivt talepædagogisk forløb (på konservatoriet i Holland), fik jeg helbredt og trænet min stemme sund og stærk igen, så jeg nu føler at jeg kan gøre lige hvad jeg vil med stemmen - den er smidig og spænder vidt.

Så galt går det heldigvis for fåtallet!

Men du har måske fået et par dårlige sangvaner, spændinger eller andre fysiske unoder som begrænser din musikalske frihed.

Dem rydder vi af vejen sammen, og erstatter dem med sunde! Når du mærker at kroppen klarer opgaven at 'bære' din stemme, vil du slippe spændingerne og mærke kontrol over din stemme.

Laura
Det er altid en glæde, at komme til sang hos Louise. Der er altid en afslappet stemning og rart at være. I sangtimerne har jeg lært meget nyt, og ting jeg ikke anede jeg kunne. Og selvom det vi synger, er svært og kan være lidt en pine, glæder jeg mig altid til næste gang. Louise har styrket mig både i mange sangfærdigheder, bla. at synge med støtte og at trække vejret ordentligt når jeg synger, men vigtigst af alt har hun gjort, at jeg føler mig mere sikker, når jeg synger, og derfor tør kaste mig ud i vildere sange. Louise er rigtig dygtig, og god til at lære fra sig. Man kan ikke andet end at holde af hende.
Bethina Hamann
Louise forstår at udfordre mig lige dér hvor jeg har allermest brug for det, både teknisk og musikalsk. Hun har hjulpet mig til at mærke og høre, hvad jeg får ud af at bruge min stemme på forskellige måder, og har forstået at skabe et rum, hvor det har været muligt for mig, at slippe kontrollen og tilgå sangen mere legende. Sjovt, spændende og noget der rykker!
Elena Barbachano Sørensen
Det er altid en stor fornøjelse, når jeg skal til sangtimer hos Louise! Hun er imødekommende, altid i godt humør og meget inspirerende. Hendes entusiasme smitter bestemt af på mig, og får sangen til at blive overskuelig og simplere. Hun hjælper mig med at bruge de rigtige teknikker, så jeg kan ramme toner, som jeg ikke troede, jeg kunne synge. På denne måde bliver det virkelig lækkert og opløftende at bruge min stemme.
 •  Mærke livsglæden gennem sangglæden

 • Udfordre sig selv - vove sig ud af komfortzonen

 • Give mere plads til sig selv

 

Det kan være en stor overvindelse at synge - og lade andre høre det. Men den barriere nedbryder vi sammen. Som jeg plejer at sige: "Det er jo bare mig - og jeg har hørt alt." Der er højt til loftet i Vokalrummet, og der er plads til at øve sig og ikke ramme plet første gang!

I trygge og rare omgivelser guider jeg dig gennem sangteknikken, så du forstår kroppens reaktion på nervøsitet, og ved hvor du kan ‘hvile’ i kroppen. Jeg viser dig også de musikalske tricks, som du kan fokusere på i stedet for usikkerheden.

 Så tør du bruge din stemme, får modet til at synge igennem og bare være dig selv som sanger.

Sang er bevægelse og energi der strømmer igennem os. Det er derfor vi bliver glade i låget af at synge.

Jeg ser det som et stort privilegium at hjælpe andre til at sprænge rammerne for hvad de mener, de kan! At se mennesker vokse med opgaven og derigennem tage sit rum.

sanglektioner-vokalrummet
 •  At fortolke musikken og udtrykke sig

 • At frasere og improvisere

Hvad handler sangen om? Hvad er det for nogle følelser du vil formidle til lytteren?

Når du forstår hvad du synger om, dykker du ned i sangens stemning og fortælling. Du lærer at fortolke sangen på din helt egen måde, og formidle den med indlevelse og nærvær.

Når du fraserer anderledes, altså flytter sætningerne rytmisk eller ændrer melodien, sker det ofte at du får et andet forhold til sangen. Du tager ejerskab af den (selvom en anden har skrevet den). Du fortolker sangen du din helt egen måde.

Du træner øret og musikaliteten ved at finde dine egen vej gennem melodien. Og det er sjovt! Vi udforsker de harmoniske muligheder i melodien, men først når du føler, du er klar til det.

At improvisere betyder at slippe både melodi og tekst og synge frit fra leveren over en række akkorder. Ligesom feks en guitarsolo - bare med stemmen. Vi starter i det små. Jeg sætter nogle rammer og præmisser op for dig, så du har noget at forholde dig til - så det er altså ikke helt 'syng frit fra leveren'.

 •  Prøve andre genrer

“Hvad passer godt til min stemme?” Det spørgsmål får jeg tit.

Det handler ikke kun om stemmens struktur, men i større grad om din sangstil. Når du kender sangstilen indenfor feks. soul eller country, kan du vælge at følge den stil – eller bryde den. Det kan udvikle sig til en af dine kendetegn som sanger.

Lad os prøve nogle forskellige genrer af, og se hvad du godt kan lide at synge!

Jeg underviser i de fleste rytmiske genrer; pop, soul, rock, viser, jazz og musical. Begynder eller øvet - du skal ikke føle dig begrænset i genrevalg. Der er svære og lettere sange indenfor alle genrer.

Nina Holme Berg
Jazz Vokal Workshop
Louise er en super god underviser! Inspirerende, interesseret, seriøs og munter i hurtige skift. Hun har en stor viden og kunnen indenfor emnet, så man føler sig på sikker grund. Louise synger dygtigt og dejligt, så man bliver inspireret - og hun akkompagnerer glimrende på klaveret. Desuden føler man, at hun er ærlig i sin feed back, hvilket jo er et stort plus i en undervisningssituation. Jeg har fået rigtig gode råd til både frasering og improvisation, som jeg straks har taget til mig. Desuden har Louise og jeg snakket om min brug af stemmeklangen, at jeg kan vælge andre/flere klangtyper. Det har skubbet så meget til min lyst til at synge! Jeg er blevet fuld af idéer og trang til at prøve dem af. Den største aha-oplevelse var nok, at jeg ikke behøvede at begrænse mig selv så meget, som jeg åbenbart har gjort. At jeg faktisk har ret godt styr på en hel del ting, og skal turde lege mere med musikken.
Hanne Boll Overgaard
Louise er et fund. Hun er leende, varm og imødekommende og samtidig direkte og uden omsvøb i sin addressing af mine udfordringer. Jeg elsker, at hun altid er velforberedt og nærværende i sangtimerne. Hun er en særegent kompetent pædagog, der altid har en sikker fornemmelse for, hvad netop jeg har brug for lige nu. At kunne kombinere sødme og autoritet er en sjælden gave, og jeg er dybt taknemlig for at have fundet hende og for at kunne se frem til mere sang, te og latter i hendes hyggelige Østerbro-lejlighed.
 •  At synge jazz

 • Swing og jazzfrasering

 • At scatte = jazzimprovisation

Jazz handler i bund og grund om to ting: At kunne swinge og at kunne frasere eller improvisere frit. Altså at ligge rigtigt på slaget og at kunne bidrage med noget selv - at ændre melodi, flytte melodiske fraser så man afviger fra originalen og dermed giver sit eget bud på sangen.

Som uddannet og udøvende jazzsangerinde har jeg naturligvis en stor specialviden og erfaring indenfor netop jazz. Så det kan jeg hjælpe dig med.

Rytme, timing og swing skal mærkes i kroppen, ikke forstås i hovedet. Vi arbejder med rytmer og meget brugte fraser indenfor jazz, så du opbygger et rytmisk sprog som du kan bruge når du skal frasere frit. Det kræver en stærk periodefornemmelse, så du hele tiden ved hvor du er i forhold til musikerne.

Når du føler, at du er klar til det, kan vi arbejde med improvisation. Du får redskaberne så du kan give slip og kaste dig ud i det. Det er nemlig drønsjovt!

Er du mere til intensive forløb, hvor du kan lade dig inspirere af andre jazzsangere?
Så tilmeld dig nyhedsbrevet hvor du som den første får besked, når der er nye jazz vokal workshops på vej!
Du kan læse mere om Jazz Vokal Workshops lige her.

Singing lessons that will help you develop good, healthy singing habits  

(- in english)

All repetition develops a habit. When you practise a new habit, you must do this consciously, not to fall back on old, and often, bad habits. Once you’ve worked-in a new singing habit, you can focus all your attention on expressing yourself.

We will work on your body awareness to make you more flexible, tention-free and open, and this will make you gain access to the body’s strengh, that holds the power of your voice.

Regardless of your singing experience, level or age, I begin right where you are, and always in correlation to your ambitions. So come as you are.

I accompany singing exercises and songs on the piano. I will also record a ’singalong’, if you need something to practise to. We find the songs together, taking into account your musical taste and the technical or musical challenges we might be working on at the moment.

I graduated as a jazz vocalist from the Royal Conservatory in the Hague, NL with a teaching diploma and have 14 years of practical teaching experience. As a teacher, I am straight-forward, positive and patient, with a good sense of the individual.


Singers most often come to me because they want to:

 • Work on breathing and support
 • Let go of bad singing habits
 • Regain confidence in an unreliable voice
 • Reach higher notes – stretch their vocal range
 • Sing jazz
 • Learn to 'scat'  (jazz improvisation)
 • Try out other genres
 • Loosen up their pop phrasing and improvisation
 • Feel the joy of life through singing
 • Challenge themselves – get out of the comfort zone